Čiščenje zobnega kamna – ODONTO Skip to main content

Čiščenje zobnega kamna

Kaj je čiščenje zobnega kamna?

Čiščenje zobnega kamna je postopek odstranjevanja trdovratnih oblog, ki se tvorijo na zobeh in obzobnih tkivih, imenovanih zobni kamen ali zobni plak. Zobni kamen se običajno tvori, ko zobne obloge (mešanica bakterij, ostankov hrane in sluzi) ostanejo na zobeh in se sčasoma strdi zaradi mineralizacije sline. Čiščenje zobnega kamna se običajno izvaja pri zobozdravniku ali ustnem higieniku in vključuje naslednje korake:

postopek čiščenja

Odstranitev zobnega kamna z ultrazvočnim čistilnikom:

Zobozdravnik bo uporabil ultrazvočni čistilnik za odstranitev zobnega kamna s površine zob in zobnega tkiva. Ultrazvočni čistilnik uporablja visokofrekvenčne vibracije, da razbije trdovratne zobne obloge, nato pa jih odstrani z vodo in zračnim curkom.

Luščenje in glajenje korenin s kireto

Po odstranitvi večjih kosov zobnega kamna bo zobozdravnik uporabil posebno orodje, imenovano kireta, za odstranitev manjših kosov kamna in zobne obloge, ki so se morda nabrali v globljih prostorih na koreninah zob.

Peskanje

Peskanje zob je profesionalna metoda pri kateri se s pomočjo visokotlačnega curka vode in prahu očisti zobno površino vseh mehkih oblog, pri tem pa ne poškoduje zobne sklenine. Različna zabarvanja in madeži nastanejo zaradi uživanja kave, čaja, hrane z močnimi barvili, jemanja zdravil ter kajenja. Pred postopkom peskanja zob je treba očistiti zobni kamen s pomočjo ultrazvočne naprave. S postopkom peskanja si lahko zagotovimo prvotno naravno barvo zoba in se izognemo neprivlačnim rumenim odtenkom.

Poliranje

Ko sta zobni kamen in obloge odstranjena, bo zobozdravnik ali higienik ustne votline z zobno ščetko in polirno pasto očistil zobe in zgladil površine, da prepreči nadaljnje nabiranje zobnih oblog in zobnega kamna.

Postopek pogosto opravljamo v lokalni anesteziji, da zmanjšamo neprijeten občutek ali bolečino in hkrati zagotovimo, da je čiščenje temeljito opravljeno.

Cena:

Ultrazvočno čiščenje zobnega kamna je od 30 eur po zobnem loku, skupna cena celotnega postopka je 100e. Koncesijskim pacientom pripada ročna kiretaža obzobnih žepov in lokalna anestezija.

Naša prijazna ekipa vas bo poklicala v najhitrejšem možnem času.

Naroči se

  Kje se

  nahajamo?

  Borova ulica 2
  6240 Kozina

  00386 31 349 373
  info@odonto.eu

  Zobozdravnica

  Mojca Dodič, dr. dent.med.

  Zobozdravnica

  Hana Dodič, dr. dent. med.

  Glavna asistentka

  Brigita Benčič, srednji zdravstveni tehnik

  Zobozdravnica

  Gaja Pribac, dr. dent. med.

  Zobna asistentka

  Branka Trampuš, zdravstveni tehnik

  zobozdravnica pripravnica

  Ivana Spasovska, dr. dent. med.